Toerisme   in   Amsterdam
 
English version gewijzigd  16-04-2001
Keitje's Home
Nederland
Amsterdam
    ontwikkeling
    stadspaleis
    architektuur
    stadsmeubilair
    straatbeeld
    hondenpoep
    vervoer
 » toerisme
    inspraak
    kabelsurfen
Jordaan
Links
 
beginselen       veiligheid       de clip       eten       eettips       bloemenmarkt       sail

 

beginselen

De beste tijd om Amsterdam te bezoeken is april of laat september wanneer de bladeren van de bomen de monumentale gevels niet verbergen.

Breng een goede bril mee: we hebben de neiging om zeer kleine lettergroottes te gebruiken bij beschrijvingen in musea.

Voor het openbare toilet moet vrijwel altijd betaald worden: vijftig cent tot zelfs een-vijftig . . . en dat enkel voor een plasje en een handewasje! Zelfs in cafť's en restaurants. Verwacht echter geen betere hygiŽne. Het is niet waarschijnlijk dat je een openbaar toilet in een warenhuis aantreft, uitgezonderd Bijenkorf en V&D. Gelukkig zijn ze ook te vinden in filmtheaters en musea en in de meeste Mac Donalds en Burger King. De mannelijken kunnen gratis gebruik maken van de zogenoemde krul-toilet.

Kijk uit voor hondepoep, en daar is er veel van. Het is glibberig bij nat weer en onzichtbaar tussen de op de grond liggende bladeren.

Hoewel reisorganisators (fors getipt door de diamantairs alhier) Amsterdam promoten als de enige echte city of diamonds, is dit imago allang achterhaald: er zijn geen slijperijen meer anders dan die voor het folkloristische ambacht noodzakelijk. Voor het echte werk moet je dan ook naar Antwerpen in BelgiŽ, waar een paar duizend slijpers nog in de echte slijperijen werken en een stad die ook een diamantmuseum heeft. Er is trouwens nog zo veel meer te zien in het vriendelijke Antwerpen. Hoe gewetenloos zo'n diamantslijperij ongevraagd in jouw trip wordt geperst is te lezen (in Engels) in Jayne Clark's verhaal in USA-Today.

Nuttige info over een bezoek aan de Amsterdamse Wallen . . .

bakfiets
lente

 

veiligheid

Zakkenrollen, vandalisme zowel als roven en mishandelen wordt hier gezien als kleine criminaliteit.

Sinds het verminderen van het aantal politiemensen op straat, wordt het patrouilleren gedaan door zogenoemde stadswachten (waarvan de naam mogelijk weer is veranderd). Deze laagbetaalde en veelal vriendelijke mensen mogen slechts waarschuwingen en informatie geven. Het is een tamelijk frustrerende baan vooral daar Amsterdammers bekend staan als grof, ongedisciplineerd en verschrikkelijk onwillig.

De Binnenstad, Grachtengordel en Jordaan mogen dan onschuldig overkomen, op het gebied van de "kleine" criminaliteit doen ze echt niet onder voor de centra van Parijs of Londen. Misschien zijn wij er wel goed in dit soort negatief nieuws te onderdrukken, om toch maar heerlijk onschudig en tolerant over te komen.

Door ons gedoogbeleid op gebied van (soft- en paddo-) drugs raken toeristen in een extra kwetsbare situatie zonder dat ze dit eigenlijk goed beseffen of willen beseffen, dankzij de roesmakende drugs.

Kijk ook eens naar de (engelstalige) USA reis info!

rivier politie en wietplanten
Beste agent,
kijk eens boven je !

 

de clip

Wees dus gewaarschuwd voor zakkenrollers, vooral in trams. Sta niet vlakbij de deuren: dit zijn de meest gewilde plekken voor de zakkenroller, zodat hij zich snel uit de voeten kan maken. Verlies je bezittingen voor nog geen secůnde uit het oog, zťker bij intekening in hotels, in restaurants, in schoenenwinkels en (trein)-perrons. En voorŠl wanneer iets of iemand je aandacht wil trekken is ťťrst het vasthouden van je (meest belangrijke) spullen aan te bevelen.

Gebruik een zgn moneybelt onder je kleding voor tickets, paspoorten, telefoon-nummers, bagagekluis-tickets en wat papiergeld. Hij helpt niet bij het voorkomen van een eventuele beroving, maar doet dat gegarandeerd bij de naweŽen ervan.
En draag hem ALTIJD ! Doe je het ťťn keer niet dan doe je het meerdere keren niet. Raak er zo aan gewend dat je hem mist! Dom, maar er zijn er nog steeds die er geen dragen en raken daardoor veel meer in de problemen dan nodig is. Een heuptasje is echt niet de juiste plek voor dit soort kostbaarheden.

Een klein clipje aan een tas die de ritssluiter aan een ring van je tas vasthaakt kan de dief ertoe brengen een makkelijker prooi te zoeken, terwijl jezelf je tas eenvoudig kan openen. Het televisie programma Deadline van Jan Jongbloed heeft in november 1994 een (door mij gemaakte 2 minuten durende) home-video van het gebruik van dit clipje uitgezonden in het kader van zakkenrollen-preventie.

Wees geen held: het aantal messtekerijen en mishandeling door tasjesrovers of enkel voor de grap neemt schikbarend toe. Vrijwel elke dag wordt er iemand beroofd onder bedreiging van mes of vuurwapen in de Amsterdamse binnenstad.

Voor meer tips over Zakkenrollers, Dieven, en Zelfverdediging (in Engels) neem een kijkje op artotravel.com.

clip on purse
Clipje aan tas

 

the clip

 

hollands eten

We hebben een niet mis te verstane uitdrukking in Nederland:
    wat een boer niet kent, vreet ie nie
daarom kun je vrijwel overal friet (patat) met mayonaise krijgen, zelfs in dure restaurants. Dit omdat de overal mee naar toe gesleepte kinderen ook willen eten.

We importeren wel verscheidene soorten kruiden en specerijen, maar vrijwel de enige smaakmakers in de Hollandse keuken is zout, peper en (door de Indonesische invloed) sambal.

Traditioneel Hollands voedsel is erg vullend
en dat is wat voedsel behoort te doen naar de oer-Hollandse handelsgeest: goedkoop vullend.
hutspot.. overgaar gekookte aardappels en wortels, gepureerd
hete bliksem.. gepureerde aardappels, appels en spek
erwtensoep.. erwtensoep met varkenspootjes

Typisch Hollands voedsel wat je moet proeven:
nieuwe haring.. rauwe haring met rauwe stukjes ui, heerlijk !
(terwijl heel Nederland de haring met de staart omhoog houdt en deze zo al happend verorbert, snijdt de Amsterdammer hem daarentegen in stukjes en eet die een voor een met een prikkertje).
gerookte paling.. om te watertanden
kroket.. diep gefrituurde rol vleesloos gehaktbroodje
fricandel.. diep gefrituurde rol varkenssnuit en ander lekkers
pannekoek..
flensjes, poffertjes.. dunne pannekoekjes met poedersuiker
warme kookworst.. natuurlijk van de Hema
mayonaise.. met wat friet, Hollands meest gegeten maaltijd
en voor de echte liefhebbers:
balkenbrij.. een mix van meel en vet
zult.. gemaakt van varkenssnuitjes
bloedworst.. gemaakt van varkensbloed
Hollands meest gegeten maaltijd:
mayonaise met wat patat eronder,
trouwens boven de rivieren is het 'patat' en eronder 'friet'.

En... je moet altijd extra betalen voor mayonaise of ketchup.

 

dutch noodles
Dutch noodles


varkenspootje
varkenspootje


varkenssnuiten
varkenssnuitjes

 

eettips

Waar is het betaalbaar versnaperen
We hebben McDonalds, BurgerKing en een KFC maar verwacht echt geen fast-food !  En enkelen van hen hebben verborgen specials zoals koffie en donut of zelfs hervul-koffie.
De kippetjes van de buiten-balie van Albert Heijn op het Museumplein en achter het Paleis op de Dam zijn klein maar redelijk. Let bij de laatste op met de betonnen, vaak natte treden en vermijd de daar rondhangende dronkaards en junkies.
Het lekkerste ijs bij Linde, Nieuwendijk tegenover Hema.
Sandwiches bij Small World, BinnenOranjestraat (Brouwersgracht).
Voor falafel: MAOZ. oa in Reguliersbreestraat (Rembrandtsplein) en Ferdinand Bolsstraat (Albert Cuyp markt, met stoelen!).
Sandwiches bij Popov, Van Woustraat / Albert Cuyp.

 

bloemenmarkt

Jaren een beroemde trekpleister voor bloem- en plantenminnende toeristen en bewoners. De bloemenmarkt aan het Singel, wie heeft er nou nooit van gehoord? Nu is ze vrijwel opgedroogd en verloederd met de verkoop van prullige soevenirs. Slechts een heel enkele bloemenman zit er nog. Voor de rest zijn het plastic en houten tulpen, magneetjes, onbetrouwbare bloembollen en de houten klompen die het straatbeeld bepalen.

zo vlag zo lading. (foto schildering bloemmarkt munt)

klik "hier" voor een toer langs de huidige bloemenmarkt aan het Singel.
gloom en bloem

bloemenmarktleer
onechte kleuren

bloemenmarkttulpen
onechte tulpen

bloemenmarktpruls
prullaria

bloemenmarktklompen bloemenmarktfototerrorism

Te koop:
bloemenmarktrot
rottende bloembollen

 

sail

Amsterdam is al eeuwenlang een belangrijke havenstad, alhoewel men het passagiers-gedeelte de laatste jaren liet verloederen. Sinds kort heeft dit schaamtedeel echter de aandacht van de Stad met als resultaat een nieuwe passagiersterminal welke, na een kleine vertraging, in mei 2000 openging.

Dat Amsterdam een "Wereldhaven van Alle Jaren" heeft wordt goed in beeld gebracht door de Sail evenementen waarbij 17e eeuwse replica's tot de modernste jachten toe Amsterdam bezoeken. In 1995 waren er op Sail95 naast de indrukwekkende fregatten en schepen van allerlei pluimage, volop verkrijgbare fris- en andere dranken. Om hun plasjes te plegen moesten de bezoekers echter elke keer weer in de rij gaan staan, om dan ook nog eens tot zelfs een piek te moeten betalen.
Als opfrissertje is hier een engelstalige impressie van Sail95.

Dat het Amsterdams Sail2000 niet minder commercieel uitpakte bleek weer aan de weinig hoeveelheden drinkfonteintjes en plasplaatsen voor heren ťn dames, vooral op de kades bij de Tall Ships.

Voor meer info zie Sail2000 website en Sail evenementen.

Echter, er zijn niet alleen positieve geluiden.
Zo trekt Cees van Staal in de Groene Amsterdammer de romantiek ervan sterk in twijfel.
En is bijvoorbeeld Quip van Winkel in zijn AmsterWorld in het geheel niet gecharmeerd van al die groots opgezette en commerciŽle festiviteiten in de Amsterdamse binnenstad.

 

 

naar boven
volgende  paginaik klaag niet maar merk slechts op

©keitje  copyright  2001  kei@deds.nl